Svake godine za zimnicu spremam neku vrstu ljutenice, neko to zove apetitka, nije važno uostalom kako se u kom kraju naziva, ali je važno da je ljuto (jer ljuto pospešuje varenje) a i otvara apetit. Ove godine sam spremala ovako:
Potrebno je:
1/2 kg.ljutih kožara-rog papričica (može i obične ljute)
4 kg crvenog paradajza
2 dl ulja
1 dl vinskog sirćeta (može i običnog)
100 gr šećera soli po ukusu
nekoliko čenova belog luka i
list peršuna
Priprema:
Operite i iseckajte ljute papričice, crveni paradajz operite, oljuštite (lakše se ljušte ako ih na kratko stavite u vrelu vodu), isekajte ga na krupnije komade, beli luk očistite i iseckajte (ne baš sitno) a peršun operite i takođe naseckajte.
Stavite u šerpu ulje, sirće , šećer i so da provri pa dodajte ljute papričice. Krčkajte ih 5-10 min. mešajući dok paprika ne omekša.
Zatim dodajte seckan paradajz i pustite da krčka oko pola sata, mešajući s' vremena na vreme. Kada tečnost poprilično uvri, tj. ispari, dodajte beli luk i list peršuna.
Potrebno je:
1/2 kg.ljutih kožara-rog papričica (može i obične ljute)
4 kg crvenog paradajza
2 dl ulja
1 dl vinskog sirćeta (može i običnog)
100 gr šećera soli po ukusu
nekoliko čenova belog luka i
list peršuna
Priprema:
Operite i iseckajte ljute papričice, crveni paradajz operite, oljuštite (lakše se ljušte ako ih na kratko stavite u vrelu vodu), isekajte ga na krupnije komade, beli luk očistite i iseckajte (ne baš sitno) a peršun operite i takođe naseckajte.
Zatim dodajte seckan paradajz i pustite da krčka oko pola sata, mešajući s' vremena na vreme. Kada tečnost poprilično uvri, tj. ispari, dodajte beli luk i list peršuna.
Gotovu ljutenicu sipajte u dobro oprane vruće tegle, odmah zatvorite plastičnim poklopcem i unijte u ćebe, tj. ušuškajte, kako bi se postepeno hladile.
Volim pikantna jela i mislim da bi mi se ovo svidjelo
ОдговориИзбришиO Zoro ovo je baš pikantno! Verovatno se konzumira u nalim količinama :) A i dobro je za zimu da nas ugreje.
ОдговориИзбришиSvaka cast- hvala na receptu- i kontao sam da se pravi nesto ovako ali sad tacno znam!
ОдговориИзбришиBaš sam ovakav recept tražila na netu. Hvala :)
ОдговориИзбришиE, baš mi je drago što si ga pronašla. Ja ovu salatu-ljutenicu spremam svake godine jer je svi volimo...
ИзбришиKoliko tegla izlazi od date mere?
ОдговориИзбришиOd ove mere dobije se oko 3 tegli od 850 gr. možda nešto više, zavisi koliko tečnosti ispari. Pozdrav!
ИзбришиSutra cu da probam da napravim; deluje da je recept odlican. A i izgleda ;) ! (Y)
ОдговориИзбришиDrago mi je što vam se dopada recept i baš me interesuje da li ćete biti zadovoljni... pozdrav!
ИзбришиDanas pravim super je
ОдговориИзбришиHvala, nadam se da ćete biti zadovoljni ovim mojim receptom baš kao i ja a ljutinu možete sami prilagoditi svom ukusu. Pozdrav!
ИзбришиSvake godine je pravim,odlicna je.puno vam hvala na receptu.
ОдговориИзбришиHvala puno i vama što koristite moj recept. Zaista je lepa salata a ljutinu prilagodite po svom ukusu. Pozdravljam vas!
Избриши