четвртак, 19. новембар 2015.

Torta od dunja

             Sezona je dunja i ja sam želela da sem soka, od njih napravim i jednu  tortu. Improvizovala sam sa receptom i nastala je ova torta koja je svojim mirisom i svojom sočnošću opravdala činjenicu da su dunje odlične za razne poslastice...
POTREBNO JE:
ZA KORU:
2 jajeta
2 kašike vrele vode
100 gr šećera
1 vanilin šećer
60 gr brašna
2 kašike kakaoa
1 kašićica pr. za pecivo
100 gr mlevenih oraha
ZA KREM:
4 dl soka od dunja (može pola vode a pola soka)
1 puding od vanile
2 kašičice želatina
10 kašike džema od dunja (ja sam ga spremala sa seckanim orasima)
ZA ŠLAG
100 gr šlaga u prahu
1 i po dl kisele vode
1 kašičica želatina
PRIPREMA;
          Za koru mutite mikserom najvećom brzinom jaja sa vodom 1 minut, da bude penasto. Dodajte šećer i vanilu i mutite još oko 3 minuta. Pomešajte brašno, kakao i pecivo i polovinu dodajte u smesu, kratko izmešajte najmanjom brzinom, pa dodajte i ostatak brašna. Na kraju umešajte i mlevene orahe.
Izručite smesu u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 18o st. oko 20 minuta.
          Za to vreme sipajte u nanju šerpu sok od dunja, dodajte puding, sve izmešajte da ne bude grudvica, stavite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Posebno rastvorite želatin sa 3-4 kašike hladne vode, izmešajte i ostavite 2-3 min. da malo nabubri. U skuvani vruć puding dodajte želatin i sve zajedno umutite mikserom.


              Na okruglu tacnu za tortu stavite koru, preko nje premažite puding a preko pudinga rasporedite džem od dunja. Ostavite da se torta dobro ohladi.
             Za šam rastopite kašičicu želatina u 2 kašike hladne vode i ostavite da nabuubri. Za to vreme umutite šlag sa kiselom vodom, pa u njega dodajte želatin (koji ste stavili da se sasvim malo smlači), pa mutite mikserom još neki minut. Pripremljenim šlagom premažite tortu.
PS. Ovako pripremljen šlag dobije malo želatinastu masu i bude savršen.









Нема коментара:

Постави коментар